Morfar

Sven Alfred Svensson Lundström föddes den 4 mars 1898 i Östra Rödeby 25, Rödeby församling, Blekinge län. Han döptes den 25 mars 1898 och faddrar var hans farbror Peter ”Bånga-Pelle” Magnus Svensson och hans hustru Ida Matilda Svensdotter.

Sven Alfred

Konfirmanden

Det var 78 gossar som konfirmerades samma dag. Källa: SE/LLA/13201/D I/3 (1895-1914), sida 216

Sven Alfred ”gick fram” (blev konfirmerad) fredagen den 3 maj 1912 i Fredrikskyrkan (Karlskrona stadsförsamling). Kyrkoherde Thorsten Pihl var hans konfirmationspräst och Sven Alfred fick betyg ”a”. Hans första nattvardsgång skedde följande söndag den 5 maj. Det står att han bor i kvarteret 2:65 (Dahlberg, Västra Köpmansgatan 14) och att hans far, Karl Alfred, var daglönare på Örlogsvarvet.

Skeppsgossen

Närbild på bronsskulpturen ”Skeppsgosse till rors” av Ernfrid Bogstedt (1908-1989) som står utanför Skeppsgossekasernen (Anckarstierna) i Karlskrona.

Nu var 14 år gamla Sven Alfred redo för världen och den 20 november 1912 enrollerades han som skeppsgosse nr 134 vid 2:a Skeppsgossekompaniet i Kunglig. Karlskrona amiralitetsförsamling.

Skeppsgossekåren sattes upp 1685 som en kår dit unga pojkar kunde komma för att lära sig om livet som sjöman i svenska flottan. Kåren förlades till Karlskrona och den lägsta antagningsåldern sattes till åtta år. År 1899 höjdes antagningsåldern till femton år (Sven Alfred var 14 år och 8 mån). Vintertid bodde de i kaserner och utbildades i läsning, skrivning, kristendom, språk och geografi tillsammans med sjömanskap och fysisk träning. Sommartid var de ute på praktik och seglade på flottans skolskepp. Det var en hård miljö för de unga pojkarna och det var inte ovanligt att de blev slagna både av befälen och de äldre skeppsgossarna. När skeppsgossarna fyllt 18 ansågs de vuxna och då karlskrevs dom och kunde kontrakteras som matroser i flottan

Det var vanligt att skeppsgossarna hade fäder som var flottister, men det fanns också en filantropisk idé om att hjälpa fattiga och föräldralösa barn till ett tryggare och kanske bättre liv. Skeppsgossekåren syftade också till att skapa gudfruktiga och goda medborgare.

Första världskriget

Mitt under första världskriget tjänstgjorde Sven Alfred som skeppsgosse och sedermera sjöman.

Spanska sjukan 1916-1917

”Spanskan” klassades som en svårartad influensa, ett Sarsvirus, som Covid-19, (Coronaviruset) vilket drabbade oss 2020. Spanska sjukan jämställdes inte med pest och koleraepidemierna som drabbat staden tidigare. 1916 uppträdde Spanska sjukan i Karlskrona. Under denna pandemi använde man gamla pestkyrkogården vid Tyska Bryggaregården och framför allt Vämö kyrkogård.

Spanska sjukan räknas som den värsta pandemin sedan digerdöden på 1300-talet. En tredjedel av jordens befolkning infekterades. I Sverige dog drygt 34 000. Censuren under första världskriget innebar att man ville dölja, för den egna militären, att mängder av soldater låg sjuka och döende i en svår influensa. Spanien hade ingen krigscensur. Då man där rapporterade om sjukdomen blev det dramatiska namnet på farsoten följden.

Då de första fallen uppstått i träningslägren i USA:s mellersta västern tror många forskare att sjukdomen följde med de hundratusentals soldater som kom över till slagfälten i Europa.

Sjukdomsförloppet liksom spridningen var oerhört snabb och dödligheten hög. Sjukdomen kom i tre vågor. Penicillin och annan antibiotika fanns ännu inte. Viruset angrep lungorna och de flesta dödsfallen inträffade inom en vecka efter insjuknandet.

Enligt mamma Gunvor har morfar berättat att han var med och rodde liken över till fjärden till kyrkogården på Saltsjöbadsvägen. Går detta uppdrag att finna/bekräfta i några källor?

Matrosen

Den 30 juli 1915 karlskrevs Sven Alfred och hamnade som 3:dje kl. sjöman nr 611 vid 5:e Matroskompaniet. Blev 2 kl. sjöman och fick avsked på grund av bestraffning den 18 januari 1918.

Vpl M8 12/1918

Nu var det dags för Sven Alfred att göra värnplikten och den inleddes med krigstjänst under 1918.

Sven Alfreds stamkort (värnpliktskort). Källa: Kronobergs inskrivningsområde (Io 11), Inskrivningsområdesexpeditionen (G, H, K, L) D4b:6 (1917-1918) Bild 11790 ArkivDigital

Sven Alfred tjänstgjorde som signalmatros

Vigseln

Lösens prästgård byggd 1852.

Fredagen den 12 november 1926 vigdes kofferdisjömannen Sven Alfred Lundström från Karlskrona stadsförsamling med tjänarinnan Astrid Ingeborg Olsson från Öljersjö 3. Dom vigdes av komministern i Flymens församling Gunnar ”kavajprästen” Olén (1898-1990) i Lösens prästgård. Antagligen var anledningen att de inte vigdes i kyrkan att Astrid var höggravid i åttonde månaden. Sven och Astrid cyklade till prästgården och på vägen dit tappade dom ringen så att de fick låna en tillfälligt under vigselakten.

Julafton 1926

Fredagen den 24 december 1926 så kommer det nygifta parets förstfödda son till världen. Astrid är fortfarande skriven i Öljersjö och sonen Sven Erik Martin finns både antecknad i Karlskrona stadsförsamling samt i Lösens födelse- och dopböcker. Han döptes den 11 februari 1927 av komministern Gunnar Olén och det var föräldrarna själva som bar barnet.